اعتماد مخاطبان به خبر در تلویزیون (سنجش میزان اعتماد مردم شهر تهران نسبت به اخبار ساعت 21 شبکه یک و اخبار ساعت 20:30 شبکه 2)
کد مقاله : 1311-SSI-FULL
نویسندگان
سردار خالدی *
تجارت فردا
چکیده مقاله
اعتماد در جایگاه مفهومی پیچیده و انتزاعی، کلیدی برای درک رفتارهای متفاوت انسانی است. از منظر جامعه‌شناختی، اعتماد انتظار و توقعی است که در اثر تعامل با شخص اعتمادشونده به دست می‌آید. اعتمادسازی در رسانه آنجا مورد تایید قرار می‌گیرد که رسانه در مقام دستگاه مشروع انتقال خبر به عنوان عمده‌ترین محتوای رسانه‌ای، سهم غیرقابل انکاری در پیدایش مهارت تازه و تغییر در رفتار افراد بر عهده دارد. این مسئله اهمیت دو چندان دارد، زیرا پیام رسانه در معنای تعیین‌کننده‌ حیات اجتماعی می‌تواند در بلندمدت ساختارهای ارزشی را بسازد و یا دگرگون کند. عدم اعتماد به تلویزیون با قابلیت‌های تکنولوژیک بالا واکنش‌هایی همچون طرد و نفی رسانه را از طرف مخاطب به دنبال خواهد داشت و به همین سبب «ضریب اعتماد» عاملی بی‌بدیل در میزان موفقیت انتقال پیام خواهد بود.

پژوهش پیش‌رو یکی از مطالعات بررسی سنجه میزان اعتماد مخاطبان به اخبار تلویزیون با تاکید بر اخبار ساعت 21 شبکه یک سیما و ساعت 20:30 شبکه دو سیما در زمستان 1401 است. جامعه آماری مطالعه مزبور که برحسب نحوه گردآوری داده‌ها، یک پژوهش پیمایشی – توصیفی است، مناطق 22 گانه شهر تهران است. نمونه محقق از نوع احتمالی به صورت خوشه‌ای چند مرحله‌ای بود. نتایج یافته‌ها با استفاده از آزمون همبستگی نشان داد رابطه میان اعتماد مخاطبان تلویزیون با نحوه انعکاس سیاسی اخبار و سرمایه اجتماعی در دو بخش خبری تلویزیون تایید شد، البته شدت رابطه پایین‌تر از متوسط و در تعدادی از فرضیه‌ها به سطح ضعیفی نیز رسید. محقق بعد از بررسی نظرهای بینندگان در قبال میزان اعتمادشان به اخبار بر این گزاره تاکید کرده «قابلیت اعتماد اخبار» عاملی ظریف و مهم است و تلویزیون باید به دقت از آن مراقبت کند.
کلیدواژه ها
اعتماد، سرمایه اجتماعی، مخاطب، خبر، تلویزیون، شبکه یک سیما، شبکه دو سیما.
وضعیت: پذیرفته شده
login